Buchtičky s krémem (se šodó):

Suroviny na buchtičky s krémem (se šodó):

400 g polohrubé mouky
40 g cukru
20 g droždí
1 vejce
40 g rostlinného tuku (hera)
200 ml mléka
sůl
kousek másla nebo rostlinného tuku k vymazání pekáče a promašťování buchtiček
Krém:
600 ml mléka
½ balíčku vanilkového pudinku (20 g)
40 g cukru
1 – 2 žloutky
1 vanilkový cukr
2 – 3 lžíce rumu

Postup přípravy buchtiček s krémem (se šodó):

Do několika lžic vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a špetku mouky.
Necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, vejce, rozehřátý tuk,
vykynutý kvásek, sůl a vlažným mlékem zaděláme těsto, které by se nemělo lepit na vařečku
ani stěny mísy. Zadělané těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě nejméně
hodinu vykynout. Těsto můžeme také zadělat v domácí pekárně (program kynuté těsto).
Potom ho přendáme na pomoučený vál, rozdělíme na několik dílů, ze kterých vyválíme válečky
asi o průměru 2 – 3 centimetry. Válečky rozkrájíme na malé dílky a dáváme je do vymazaného
pekáče těsně vedle sebe, mezi sebou je dobře promašťujeme, aby se k sobě nepřilepily a po
upečení se dobře oddělily. V pekáči je necháme ještě asi 20 minut vykynout a potom
v předehřáté troubě upečeme.
Krém: V části mléka dobře rozmícháme pudink. Zbylé mléko přivedeme k varu, přidáme
do něj mléko s pudinkovým práškem a krátce povaříme. Do uvařeného pudinku zašleháme cukr,
žloutky, rum a vanilkový cukr. Teplým krémem přeléváme na talíři upečené buchtičky.