Mleté maso:

Mleté maso je neodmyslitelnou součástí našeho jídelníčku. V poslední době získává více na popularitě, hlavně kvůli své ceně, pokud kupujeme maso namleté v obchodě. Samozřejmě pokud si maso nameleme sami ze syrového výsekového masa, pokrm je kvalitnější, má lepší chuť a je zárukou čerstvosti masa.
Druhy mletého masa se od sebe liší použitím surovin a obsahem tuků. V zásadě máme tři druhy a to mleté hovězí, mleté vepřové a mleté míchané, kde je podíl vepřového a hovězího masa stejný.
Hovězí maso na mletí musí být zbaveno šlach a nemělo by obsahovat více jak 20 % tuku. Hodí se například k přípravě karbanátků, na omáčky a na pečení. Z mletého hovězího masa připravujeme také tatarský biftek, toto maso ale musí obsahovat maximálně 6 % tuku.
Vepřové mleté maso musí obsahovat maximálně 35 % tuku, je šťavnaté a nejlépe se hodí na pečení.
Směs obou mas je, jak už bylo výše řečeno, polovina vepřového a polovina hovězího mletého masa. Může obsahovat maximálně 30 % tuku a má nejširší využití. Používáme ho například k přípravě karbanátků, sekané, mletých řízků a podobně.

Recepty z mletého masa:

Recept na Čevabčiči
Recept na Kapustové závitky s mletým masem
Recept na Karbanátky
Recept na Lasagne
Recept na Mletý biftek z hovězího masa
Recept na Mletý řízek se sýrem (Holandský řízek)
Recept na Plněné papriky
Recept na Sedmihradské plněné zelí
Recept Sekaná pečeně
Recept na Špagety zapečené s mletým masem a sýrem
Recept na Tatarský biftek
Recept na Zapékané brambory s mletým masem