Suroviny na Velikonoční mazanec:

400 g hladké nebo polohrubé mouky
100 g rostlinného tuku
70 g cukru
20 g droždí
2 dl mléka
3 žloutky
50 g rozinek
50 g mandlí
1 vanilkový cukru
špetka soli
1 vejce na potření
ztužený tuk na vymazání

Postup:
Droždí rozmícháme s trochou cukru, mouky a několika lžícemi vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Z mouky, žloutků, cukru, špetky soli, rozpuštěného tuku, mléka a kvásku zaděláme těsto. Přidáme rozinky a sekané oloupané mandle. Vypracujeme hladké, lesklé těsto a necháme hodinu i více nakynout. Mazanec můžeme zadělat i v domácí pekárně.
Z vykynutého těsta utvoříme bochánek a přendáme na plech vyložený alobalem a pomazaný ztuženým tukem. Necháme ještě asi hodinu kynout. Potom mazanec nahoře nařízneme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými mandlemi.
Vložíme do předehřáté trouby, asi po ¼ hodiny zmírníme příkon a propékáme ještě asi ¾ hodiny.